Thanks for Reading!

Selamat membaca..!! Doakan Mz dpt menulis dengan baik dan mengembangkan idea serta ilham yang dianugerahkan olehNya..

***********************************************************************

Bahagia seorang Maryam adalah pengolahan semula dari cerita asal Mz dan keluarga. Tp tidaklah sepenuhnya cerita asal. Ianya hanya sekadar perkongsian dan simpanan peribadi keluarga Mz. Manuskrip ni masih lagi dlm pembikinan krn Mz sudah menukar tajuk asal -Air mata Zinnirah- kpd -Bahagia Seorang Maryam-. Mula menulis pd tahun 2005 lg tapi sayangnya beberapa episod cerita ni hilang disebabkn kecuaian Mz sndri. Jadi Mz terpaksa mengolah semula cerita dan menukarkan tajuk asalnya. Plot cerita ni agak sederhana tapi ada beberapa episod yg agak hiperbola pd pnulisan Mz. Mz sendiri pun pening tulis kisah ni tapi Mz harap dpt siapkan dlm jangka masa yg sesuai. Apa2 pun doakan Mz…peace!! 😉

***********************************************************************

Bukan Bayangan Lagi adalah salah satu karya yg Mz hasilkan pd tahun 2006. Sudah terlalu lama! Hasil karya ini bermula selepas Mz mula jatuh hati dengan rentak lagu nasyid dari kumpulan Firdaus-Bukan Bayangan Lagi. Terima kasih kpd Firdaus yg telah mencetuskan lirik dan lagu tersebut..! Pada mulanya Mz tidak terlalu memahami maksud lagu tersebut. Tetapi Mz beranikan diri bertanyakan kpd particular person. Mz ingatkan lagu ni pasal apa la..rupa2nya ttg pasangan yg sudah diijabqabulkan. Alhamdulillah..Mz dpt juga memahami maksud lagu tersebut. Memang terlalu sukar untuk menghasilkan plot cerita yg berkarakterkan pasangan yg sudah berumah tangga. Hampir pengsan utk Mz menghabiskan satu episod ke satu episod yg lain. Kebanyakan idea yg  Mz dpt adalah melalui cerita drpd sahabat2 Mz yg sudah berumah tangga dan juga pembacaan novel2 dari koleksi Mz sendiri. Kadang2 ada juga pinjam dari sahabat2. Pengalaman menulis cerita ni xdela menarik sangat sbb Mz sendiri pn masih blm berumah tangga. Jadi Mz xtaw la sejauh mana baiknya jalan cerita ni. Masih mencari idea utk mengakhirkan cerita ini. Doakan Mz ye.. Hope u guys enjoy dat story… 🙂

***********************************************************************

MengagungkanMu Tuhan sungguh mulia padaku,

Tidak sedetik pun dikau melupakanku,

Aku hambaMu yang tidak punya apa-apa,

Melainkan pinjaman segalanya dariMu,

Terima Kasih Yang Maha Pemberi Ilham,

KeranaMu aku masih bisa berdiri,

Memanfaatkan segala kurniaanMu,

Terima Kasih Ya Allah, Ya Quddus Ya Salam,

Ya Wahhab Ya Razzaq, Ya Fattah Ya A’lim,

Ya Hafiz Ya Muqit, Ya Ghafur Ya Syakur,

Ya Zaljalaali wal Ikram..

~Fatihah Zinnirah~ (MZ)

Advertisements

35 thoughts on “Thanks for Reading!

  1. subhanallah..bertambah mantop enti lani. tak cukup hanya dgn menulis blog, tambah lagi dgn e-novel. tak pernah tahu enti tulis novel, dah lama pula tu. dlm diam-diam rupanya. moga berjaya menghasilkan novel islamic. ana tunggu novel enti di pasaran nti

    • biasa2 je akhi Is..sekadar memenuhi msa lapang n hiburkan hati time study dulo2. xde ape yg menarik pun, masih dlm proses utk mengakhirkn novel ni. sakit pale gak..hee. pape pun thnx..doakn ana.

  2. uishh..mestila ada fa….bukan naz yg nak merantau tapi adela sorang tu..nak merantau tinggal kita ni kat mlaysia sorg2….jauhnya dia nak p…..

  3. adala sorang tu umah dia kat tumpat…hai..ntahla cik nik fatiha oii…jauhnya la hai dia nak g merantau..ni duk tunggu dia smbung tesis dia ja la ni…hehe

  4. asskm..wahh! kak nik nak jadi penulis novel ke pasni?cayalah kak…..dri dulu meme suka menulis. ingt lg cerpen yg kak nik tulis tu..huhu.psl zulaikha. tak sgka plak kak nik btl2 serius nak menulis..ape2 pun tahniah kak! agak2 bila nak publish neh?huhuhuhu…………………..

    • wkmslm..hee myb serius dlm bidang ni. minat! cerpen zulaikha ye..dah lpe plak. rsanye cerpen tu tulis dlm buku skola garis dua tu kan..huhu. dah lme sgt tu!pape pun doakn kak deh..xbrani nk ckp bila terbit 🙂

  5. huhu..hebatlah kak nik neh! mcm2 bleh buat,i’m so proud of u sis! a’a dlm buku skolah garis dua, tak silap ms tu sy form 1 kak nik form 3. skolah aje lain2.takkan dop ingat kak nik? aiyya..best gak cite tu.takpe10….sy doakan kak nik berjaya publish novel nii..ameeennn!!

  6. erm..hebat tu hanya ada pd Dia. kita xpunya ape2 slain pinjaman semata 🙂
    hee..kbnyakan krya ms skola dlu dlm bku tu la.klaka lak ble ingt balik. penah gak type gne mesin type abah dulo2 😀 i-allah..aminn!

  7. hehe..yela kak nik. tak abis2 ur humble tuh! hahaha…dah mmng banyk kak nik mnulis, smpi buku skolah jadik mangsa 😀 mesin type abah kak pun jdik mangsa..huhu

  8. kak!hebatnyo dio..nulih novel plok doh..huhuhu mace2 la kak neh.aii tulih novel ore nikoh doh. kak bilo nk nikohnyo???hehehe..gura jah,jange mare 😀

  9. slm..wah! gud story dik. hope u wil success on ur writing. gud job! cantik la adik ni..suka akak tengok. cute! bestnya kalau jadik adik akak 😉

  10. he5…rendah diri lah adik ni. akak ikhlas..bkn saja nak bodek2 ey. ye ye..Allah mmg Maha cantik dan dia sukakan kecantikan juga. moga kecantikan luaran yg adik miliki semakin menyerlah dgn kebaikan sahsiah dan akhlak adik..InsyaAllah.bak kata org cantik di luar dan cantik di dalam 😉

  11. kak! suke ah tgok gmbor akak kat atas tuh. tu gajah kan? akak bagi mkn kt gajah ke? huhu..comeyy~~~ni time akak g balik b’cuti kat thailand tu eyy?waa…bila la sy nak sampai sana

  12. soul-atma>>
    bkn rndh diri kak..cuma sedar diri. apa yg kita dpt hnya pinjaman je kak 🙂 i-allah mudah2an..thanx ye kak

    ain>>
    a’a bg mkn kt gajah…akak siap tunggang lg gajah ni…suka sgt! ~_~ plg comey time dia mandi..huhu. ni gajah asia, bsr sgt. blm lg tgok gajah africa. tourist guide tu kte gajah africa dtg thn depan..i-allah ade rzki nk balik sne lg…byk tmpt lg nk g especialy nk sgt g scuba diving kt pattaya or phuket..jom ikut 😉

  13. salam fa,kamu di kelate ko lo ni.
    kamu kalu kelik mano2 ,jale la ke bentong.kan dekat tu
    nati kawen jgn lupe ajak pulak.teringin nak minum air sirap awak

  14. Nice blog my dear Fatihah 😉
    but you are so funny hehe
    Everything about you is pink
    you are too childish young pretty girl
    Good luck for your writing!

  15. subhanallah!awesome. i got many things in this story especially beautiful words in hadith & quran also your best poem and ‘mutiara kata’. how could you do this?may Allah subhanahu wata’ala always bless you and your writing. keep up your good job and i’m always support you litle sis! 🙂

  16. sambg lg kak cite tu, best la cite dia.xsngka ye kak nik memg brbakat larh! bgus jg crite novel brunsurkan Islam sb dpt mendidik jiwa.truskan perjuangan kak nik smga kta mendpt manfaat bersama insyaallah.:)

    • kk nik da tulis smpai ep30. i-allah slow2 update kt cni.kk nik kna tgk timing jgk sbb trget nk publish.penin dgn ending lg.i-allah kk nik cuba update ye.trm kasih! doakn kak nik 😉

  17. hye sis. bestnya novel sis. bila nak terbit? sgt islamik dan membangun utk tatapan remaja mcm saya. tolong sambung lagi ye sis 😉 tqsm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s